Goszthony Mária életműve az „Örökségünk - Somogyország Kincse” 2012. évi öt kitüntetettje között!  

Az indoklás:
Goszthony Mária (1893-1989) életműve. A bárdibükki születésű, festőnek induló keramikusművész Münchenben kezdte tanulmányait, de tanult Budapesten és Rómában is.  1923-ban visszatért szülőfalujába, ahol  kápolnát építtetett és azt saját freskóival díszítette. Sírja is itt található. Szárnyasoltárokat, freskókat, akvarelleket és olajképeket festett, majd a 40-es években a klasszikus habán stílust a magyar fazekasművészet hagyományos motívumaival és modern elemekkel ötvözve, de alapjában az itáliai reneszánsz hagyományokra támaszkodva kialakított egy sajátos kerámia stílust. Emlékét alapítvány őrzi, kúriája nemzetközi üvegszimpozionok helyszíne.

A kitüntető címhez kötődő megállapodás aláírására 2012. január 12-én 10 órakor, a Somogyi Megyehét programjaként került sor Kaposváron, a Vármegyeházán. A Goszthony Mária Alapítványt Andor István elnök, Bárdudvarnok községet Mester Balázs polgármester képviselte.

Az adományozó a címmel együtt kisplasztikát, aranyozott miniatűr grafikát, oklevelet és díszes táblát adományoz. Az elismerést 2012-ben Bárdudvarnok egyik jeles ünnepén adja át az adományozó megbízásából a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke…

P1600557 1.JPG

Somogy TV tudósítása a Híradóban

A SomogyTV.hu cikke: http://www.somogytv.hu/cikkek/86412

Goszthony Mária Somogyország Kincse
2012.08.27, Hétfő
Örökségünk Somogyország Kincse díjjal tüntette ki Goszthonyi Mária képzőművész életművét a Somogy Megyei Közgyűlés. A bárudvarnoki művészt annak idején Rippl-Rónai József indította el a pályán, ám a festészeten túl számos művészeti ágban alkotott maradandót, a fazekasságban is megtalálta a kihívást és a szépséget. Goszthonyi Mária posztumusz díját az ötödik Bárdudvarnoki Kulturális Hét záróakkordjaként adták át a hétvégén.

A mai napig meghatározza a Goszthony Mária életműve a Bárdudvarnoki Kulturális Hetet, az alkotó már számos területen letette védjegyét.

Andor István, vezető, Goszthony Mária Alapítvány:
- Rippl-Rónai felkarolta és elvitte egy művészeti iskolába Budapesten és ott kezdte meg művészeti tanulmányait és külföldön Németországban és utána Olaszországban is. És a történelmi időszakok is befolyásolták az ő életútját és az első időben a legmodernebb művészeti irányzatokkal a mesterén keresztül.

Az ötvenes évektől azonban búcsút intett a festővászonnak és a kerámiák kezdték érdekelni. Az olasz reneszánsz hagyományok szerint díszítette azokat, csakhogy a magyar táj motívumai köszönnek vissza Goszthony Mária kerámiáiról.

Jakó Gergely, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
Nem csak mint képzőművész volt dús az élete hiszen a grafikától egészen a fazekasságig, a nagyon szép oltári képeken keresztül. Úgy gondoljuk, hogy Goszthony Mária élete, mint olyan, az is egy legenda és én úgy gondolom, hogy ezt érdemes az utókornak átadni.

Ezért is döntött úgy a Somogy Megyei Közgyűlés, hogy Örökségünk Somogyország Kincse díjjal tünteti ki az 1989-ben elhunyt alkotó életművét, amelyet Jakó Gergely alelnök az ötödik Bárudvarnoki Kulturális Hét zárásaként adott át Andor Istvánnak a Goszthony Mária Alapítvány vezetőjének. Aki elmondta a Goszthony Mária célként tűzte ki maga elé a művészeti élet felpezsdítését Bárdudvarnokon.

Andor István, vezető, Goszthony Mária Alapítvány:
Halála előtt kötött egy szerződést az állammal, hogy ezt a Goszthony kúriát és a körülötte lévő parkot művészeti célra a köznek ajándékozza, és azóta a 89-es halála után működik itt az alkotó telep és ötödik éve meg a Bárudvarnoki Kulturális Hét.

Goszthony Mária kiválóan ötvözte az egyes stílusirányzatokat is, úgy, hogy egy egyedi, csak rá jellemző motívumvilágot alakított ki.

(Híradó)

A bejegyzés trackback címe:

https://bkh2012.blog.hu/api/trackback/id/tr618330810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.